Camerata Delft – Zaterdag 30 december 2017 20:00 uur

Heleen Meijer

Camerata Delft

Camerata Delft staat voor persoonlijke, fantasievolle uitvoeringen van voornamelijk 17e en 18e eeuwse kamermuziek op bijzondere locaties. Oorspronkelijke barokmuziek met een ‘nieuw geluid’: variatie in bezetting en instrumentarium, eigen arrangementen, hecht en levendig samenspel, kennis en ervaring, sprankelende concerten en inspirerende optredens. De musici spelen afwisselend op barok- en ‘moderne’ instrumenten. Camerata Delft is regelmatig te horen op andere plaatsen binnen en buiten de regio.  Het ensemble was onder andere te gast bij De Tiende van Tijl en het radioprogramma Opium op 4.

Händels route

De Duitse componist Georg Friedrich Händel (1685-1759), die zich later tot Engelsman liet naturaliseren als George Frideric Handel, maakte een interessante muzikale ontwikkeling door. Beïnvloed door componisten als Alessandro Scarlatti en Arcangelo Corelli en bevriend met Christoph Willibald Gluck, bracht Händel de Italiaanse opera naar Engeland. Als beschermeling van het Engelse vorstenhuis en oprichter van de Royal Academy of Music genoot hij veel aanzien in het aristocratische Engeland, maar ook ver daarbuiten. Hoewel Händel vaak wordt vergeleken met zijn beroemde tijdgenoot Johann Sebastian Bach, zijn hun muzikale roots en routes totaal verschillend.  In dit programma wordt Händels muziek in context geplaatst en gecombineerd met werken van voorgangers en tijdgenoten. Daarbij maakt Camerata Delft gretig gebruik van het Duyschot orgel, óók een tijdgenoot immers, waarvan de klank prachtig mengt met het fluwelen fluitgeluid van Imre Rolleman en de zilveren sopraanstem van Heleen Meijer.

Uitvoerende musici

Andrew Clark, orgel
Imre Rolleman, fluit
Heleen Meijer, sopraan (gast)

Andrew Clark

Andrew is artistiek leider van Camerata Delft, studeerde piano en viool aan de Universiteit van Cambridge en werkte na zijn studie als violist en altviolist in verschillende orkesten in Duitsland, Italië en Nederland. Daarnaast ontwikkelde Andrew zich steeds meer als pianist en klavecinist en besloot hij uiteindelijk zich volledig op deze instrumenten toe te leggen. Andrew’s concertpraktijk omvat het spelen van continuo in grote en kleinere ensembles, het begeleiden van liedrecitals en het geven van solorecitals op klavecimbel. Hij was te horen als continuospeler bij het Prinsengrachtconcert 2009 met sopraan Danielle de Niese. Voor dit concert maakte hij ook de arrangementen.

Imre Rolleman

Fluitist Imre Rolleman kreeg op 9 jarige leeftijd zijn eerste fluitlessen bij de muziekvereniging te Lekkerkerk. Hij vervolgde zijn studie bij Jo Hagen aan het Rotterdams Conservatorium. In 1998 behaalde hij zijn Docerend Musicus diploma met een 8,5 om in 2000 zijn studie af te ronden met een 9,5 voor zijn 2e fase diploma. In 1999 was hij solist bij het Leidens Sinfonietta en won in 2000 de ‘Prix d’Harmonie’. Naast zijn werk als fluitdocent bij muziekverenigingen remplaceert Imre regelmatig bij het Noord Nederlands Orkest, Sinfonia Rotterdam, RBO Sinfonia en de Marinierskapel.

Heleen Meijer

Sopraan Heleen Meijer ontdekte haar liefde voor het zingen in het studentenkoor van de Erasmus Universiteit tijdens haar studie economie. Zij studeert sinds 1998 bij zangpedagoge Marjan Kuiper en volgde daarnaast lessen en masterclasses bij onder meer Margreet Honig, Noelle Barker, Ton Koopman, Johannette Zomer en Evelyn Tubb. Heleen treedt op als solist bij koren en oratoriumverenigingen, waar zij een gevarieerd repertoire zingt: van vroege barok tot 20e eeuwse muziek. Ze zong diverse rollen in kleinschalige operaproducties, en werkte de afgelopen tien jaar regelmatig in het koor van de Nederlandse Reisopera. Sinds 2013 zingt zij ook in het Laurens Collegium, het koor van de Nationale Opera in Amsterdam en het Groot Omroepkoor. Bij het Groot Omroepkoor kreeg zij onlangs een vaste aanstelling.

Locatie & tijd

16.00 uur – Herv. Dorpskerk, Kerkplein 13 – 3342 BJ Hendrik-Ido-Ambacht
€ 10,00 CJP en 65+: € 9,00 / Kinderen tot 12 jaar mogen gratis komen luisteren.

Labels: