Primeur van de saxofoon in de Duyschot serie! – Ebonit Saxofoonkwartet!

Ebonit saxofoon kwartet

Het Ebonit Saxofoonkwartet is een jong en sprankelend ensemble, bestaande uit Simone Müller (Duitsland), Dineke Nauta (Nederland), Johannes Pfeuffer (Duitsland) en Paulina Marta Kulesza (Polen). Deze jonge musici hebben samen een breed en verrassend repertoire opgebouwd, dat zeker niet alledaags is voor de saxofoon. Verwacht u dus geen jazzconcert, maar een mix van oude en moderne klassieke muziek. De saxofoon blijkt zich ook voor oude muziek heel goed te lenen. Door dit bijzondere repertoire en de fraaie uitvoering raakte het Ebonit Saxofoonkwartet snel bekend en traden zij al op in een aantal prominente concertzalen in Nederland, waaronder het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan `t IJ in Amsterdam. Hun debuut CD “The Last Words of Christ” met muziek van Haydn, Webern, Sibelius en Sjostakovitsj verscheen in februari 2016 en werd genomineerd voor een Edison Klassiek 2016 in de categorie “Het Debuut”. Mis deze primeur niet!

Ebonit

Het Ebonit Saxofoonkwartet is een jong, sprankelend ensemble opgericht in 2011 aan het Conservatorium van Amsterdam. De vier musici uit Polen, Nederland en Duitsland traden op in de belangrijkste concertzalen van Nederland en daarbuiten, waaronder het Concertgebouw en het Muziekgebouw aan `t IJ in Amsterdam, De Toonzaal in Den Bosch en TivoliVredenburg in Utrecht. Daarnaast verzorgde het kwartet concerten tijdens verschillende gerenommeerde festivals als het “World Saxophone Congress” in St. Andrews (Schotland), het Grachtenfestival in Amsterdam, het Bach Festival in Dordrecht, de “Bachtage” in Würzburg (Duitsland) en het Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog.

Het Ebonit Kwartet ontving een eerste prijs in internationale concoursen als het “Ottomani Concours 2012”, het “Who’s Next Kamermuziek Concours 2015” (waar het ensemble ook de “Brava Kijkersprijs” kreeg uitgereikt), het “Storioni Concours 2016” (eveneens publieksprijs en Max Jong Talent prijs) en het “Orlando Concours 2016”. Daarnaast ontving het kwartet een tweede prijs in het internationale “Salieri-Zinetti” kamermuziek concours 2016 in Italië en de “Zilveren Vork 2016” voor het beste lunchconcert in Stadsschouwburg De Harmonie te Leeuwarden. Deelname aan de “International Chamber Music Campus 2016” in Weikersheim, Duitsland, werd beloond met een prijs voor het meest overtuigende nieuw komend ensemble. In seizoen 2016/2017 zal het kwartet door Nederland toeren als laureaat van het concours “Dutch Classical Talent”. Daarnaast toert het kwartet met hun muziekvoorstelling voor kinderen “Het strijkkwartet van Meneer Sax” geproduceerd door Stichting Oorkaan.

Na samen in de klas van Arno Bornkamp in Amsterdam te hebben gestudeerd voltooide het kwartet het Master programma van de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) met Marc Danel, Stefan Metz en Sven Arne Tepl. Het kwartet volgde vele masterclasses bij bekende musici als Eberhard Feltz, Peter Cropper, Heime Müller, Gerhard Schulz, Luc-Marie Aguera, Albrecht Mayer, de leden van het Artemis Kwartet, het Belcea Kwartet, het Kronos Kwartet, het Franse Habanera Saxofoonkwartet en clair-obscur uit Berlijn.

Om het originele repertoire voor saxofoonkwartet te vergroten werkt het kwartet regelmatig samen met componisten als Richard Whalley, Kevin Malone, Valentin Villard and Chris Chamoun. Het kwartet maakte een opname van de “Sonate voor saxofoonkwartet” van Chamoun, deze is te vinden op zijn CD “The greatest Hits (so far)”.
De debuut CD “The Last Words of Christ” met muziek van Haydn, Webern, Sibelius en Sjostakovitsj verscheen in februari 2016 op het label Challenge Classics en werd genomineerd voor een Edison Klassiek 2016 in de categorie “Het Debuut”.

Sinds 2015 mogen de vier musici zichzelf officieel SELMER Artist noemen.

Zaterdag 4 november 2017 16:00 uur
Herv. Dorpskerk, Kerkplein 13 – 3342 BJ Hendrik-Ido-Ambacht
€ 10,00 CJP en 65+: € 9,00 / Kinderen tot 12 jaar mogen gratis komen luisteren.

Labels: