Olga Paschenko en Jed Wentz: muziek uit de 18 eeuw

Op zaterdag 3 december (16.00 uur) treden Olga Paschenko (klavecimbel) en Jed Wentz (traverso) op in een concert met 18eeeuwse muziek. Er worden composities uitgevoerd van De Boismortier, Duphly, J.S. Bach (Sonate in e klein voor fluit en basso continuo BWV 1034, en Sonate in b klein voor fluit en obligate klavecimbel BWV 1030. En ook een bewerking door A. Marcello van het Concerto voor klavecimbel in D klein, BWV 974 van J.S. Bach.

Olga Paschenko speelt een breed repertoire op verschillende toetsinstrumenten: van Bach op orgel en klavecimbel tot Beethoven op pianoforte en Ligeti op een moderne piano. Ze verzorgt wereldwijd optredens en won prijzen bij muziekcompetities. Hierbij vielen haar gepassioneerde persoonlijkheid op gecombineerd met grote virtuositeit, een rijke klankkleur en gevoeligheid voor veel muziekstijlen op verschillende toetsinstrumenten.

Ze werd in 1986 geboren in Moskou en studeerde op de beroemde Gnessin Muziekschool in Moskou en het Moskous Staats Tchaikovky Conservatorium. Ze studeerde af met onderscheiding bij Alexei Lubimov (fortepiano en moderne piano), Alga Martinova (klavecimbel) en Alexei Schmitov (orgel). Ze behaalde haar mastertitel klavecimbel en fortepiano cum laude bij Richard Egarr op het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam.

Olga gaf haar eerste pianorecital in New York toen ze 9 jaar oud was. Op dit moment heeft ze een drukke carrière als solist en beoefenaar van kamermuziek in vele Europese landen, de VS en Rusland.Ze trad als solist op met moderne orkesten en orkesten als het Orkest van de 18e Eeuw. Ook nam ze deel aan het Festival van Oude Muziek in Utrecht. Ze won vele prijzen zoals tijdens het Festival van Romantische Muziek in Moskou en de Internationale Wedstrijd Musica Antiqua in Brugge zowel op fortepiano als klavecimbel.

Jed Wentz studeerde moderne en historische fluit op het Oberlin Conservatorium bij Robert Willoughby en Michael Lynn. Hij behaalde zijn Master op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zijn doctorsgraad haalde hij aan de Universiteit van Leiden. Hij geeft les, houdt lezingen en voert 18e eeuwse muziek uit. Ook begeleidt hij acteurs in de 18de eeuwse theaterstijlen. Samen met Olga Paschenko heeft hij een aantal muziekstukken gecomponeerd om stille films te begeleiden vooral die van Wilhelm Murnau. Hij werkt op het Conservatorium van Amsterdam. Hij is adviseur van het Festival voor Oude Muziek in Utrecht.