La Cicala in concert – “Napels 1759” – Stichting Duyschot Concerten – zaterdag 8 april 2017 – 16:00 uur

La Cicala

Na een opmerkelijk hoogtepunt in zijn repertoire in de jaren 1720 en ’30, kwam de blokfluit in het midden van de achttiende eeuw minder in de belangstelling. Een belangrijk referentiepunt, de laatste publicatie van G. Ph. Telemann voor de blokfluit was in 1740. Maar hier en daar werd het instrument toch in het land der levenden gehouden: C. Ph. E. Bach schreef zijn triosonate Wq. 163 (gedateerd 1755) voor de merkwaardige combinatie van basblokfluit, altviool en continuo; J. J. Quantz acht zijn Op. 2 duo (gepubliceerd in 1759) ook geschikt voor de blokfluit; zelfs C.M. von Weber nam blokfluiten op in “Empfanget hier des Vaters Sagen” (van “Peter Schmoll und seine Nachbarn”, geschreven in 1801-2).

Napels, 1759: een handvol blokfluitsonates werden gekopieerd door een ‘blokfluit liefhebber, zeker ten minste 20 jaar eerder geschreven. Na de herontdekking van de werken in een bibliotheek in Napels in 2013, brengt Inês d’Avena deze weer tot leven in een programma vol met wereldpremières. De bekende Scarlatti en Pergolesi staan naast vergeten componisten als Mancini, Leo en Pullj, in een concert dat niet alleen kamermuziek maar ook de muzikale smaak in Napels op dat moment weerspiegelt, evenals het bruisende opera toneel van de “barokke hoofdstad van de muziek”.
La Cicala is opgericht in 2011 door Inês d’Avena. La Cicala is gewijd aan het verkennen van de rijke en boeiende Napolitaanse barokke muziek, en zet zich in om deze ongekende muzikale schatten aan het moderne publiek te laten horen. Het ensemble ontleent zijn naam aan de Cicade, het ‘zingende’ insect, oftewel krekel, hoorbaar in de zomer ’s avonds in Zuid-Europa. Het staat symbool voor opstanding en onsterfelijkheid, spirituele realisatie en extase, als sinds vroege tijden. Meer in biologie termen, Cicades zijn insecten, halfvleugeligen, waarvan de mannetjes harde geluiden maken met een uniek orgaantje aan het achterlijfje – om de wijfjes te lokken voor de copulatie. Favorieten van de Grieken, werden de krekels beschouwd als de oude kunstenaars, lyrische boodschappers van de Muzen en in het bijzonder in verband gebracht met muziek en welsprekendheid. La Cicala wordt gevormd door jonge, internationale musici actief in gerenommeerde ensembles zoals het Amsterdam Baroque Orchestra, Bach Collegium Japan, Orkest van de Achttiende Eeuw, en Orkest van het tijdperk van de Verlichting.
La Cicala’s 2 CD’s hebben veel lof ontvangen van de gespecialiseerde internationale pers.
Inês d’Avena is gespecialiseerd in het onderzoek en de uitvoering van de Napolitaanse barokke muziek geschreven voor de blokfluit. Ze heeft ook hartstochtelijk gewerkt aan de opleving van vergeten Italiaanse barokke fluiten, in gebruik name van kopieën en premières van de instrumenten in concerten en opnames. Inês trad op als solist en in de kamer en orkestrale formaties in heel Europa, Azië en haar geboorteland Brazilië, met historische ensembles zoals het Amsterdam Baroque Orchestra en COLLEGIUM MUSICUM Den Haag. Ze heeft solo en kamermuziek prijzen gewonnen in 2010 (International Competition Prins Francesco Maria Ruspoli), 2011 (Premio Bonporti, met LOTUS) en 2016 (Van Wassenaer Concours, met COLLEGIUM MUSICUM Den Haag). Inês behaalde een doctoraat aan de Universiteit Leiden, een bachelor, master en onderwijs diploma aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sinds 2012, is Inês ook een Research Supervisor voor het Master programma van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze heeft wetenschappelijke artikelen, essays en recensies gepubliceerd in het Journal of the American Musical Instrument Society, Early Music America, Magazine Music + Practice, Blokfluitist en Recercare. Onlangs was Inês onderzoeker aan het Cini Foundation / Antonio Vivaldi Institute in Venetië.
Rebecca Rosen werd bekroond met een J. William Fulbright subsidie voor barokcello studeerde bij Jaap ter Linden aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar ze zowel de bachelor- en masteropleiding haalde in de Oude Muziek. Ze is eerste celliste bij het COLLEGIUM MUSICUM Den Haag, B’Rock en Les Passions de l’Ame en treedt op met gerenommeerde ensembles als Capriccio Stravagante, Les Ambassadeurs, Ensemble Pygmalion en Ensemble Bonne Corde. Rebecca speelt ook de grote voorouder van de cello’s, de basse de violon, waarmee ze zowel de 16e als de 17e -eeuwse muziek in haar repertoire kan verweven.
Claudio Barduco Ribeiro studeerde orkestdirectie bij Eduardo Navega en Henrique Gregory, aan de State University of Campinas, waar hij ook klavecimbel studeerde bij Edmundo Hora. In 2006 voltooide hij zijn master in klavecimbel en Oude Muziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij een leerling van Jacques Ogg was. Tijdens zijn vormende jaren, volgde Claudio talrijke masterclasses en cursussen in Zuid-Amerika en Europa. Claudio is de directeur van COLLEGIUM MUSICUM Den Haag en Companhia de Música, en hij is lid van het ensembles LOTUS (toegekend in de Premio Bonporti in 2011) en Radio Antiqua. Hij wordt regelmatig uitgenodigd om masterclasses van klavecimbel en oude muziek; hij werkt als gastdirigent van Barokmuziek. Hij doceert regelmatig op de belangrijkste muziekfestivals in Brazilië en is gastdocent en repetitor aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag sinds 2007.

Programma “Napels 1759”

– Sonata a Flauto Solo è Basso | Del Sigr: Pietro Pullj | 1759 [Bb Major] – 6:04
Andante, Largo, Allegro
– Sonata a Flauto Solo e Basso | Leonardo Leo [G Minor] – 5:50
Largo, [   ], Largo, Allegro
– Sonata à Flauto Solo è Basso | Anonymous [D Minor] – 5:40
Amoroso, Allegro, Largo, Balletto
– Sinfonia per violoncello e basso | G. B. Pergolesi [F Major] – 7:00
Comodo, Allegro, Adagio, Presto
– Sonata Di Flauto Solo è Basso | 1759 [Francesco Mancini, C Minor] – 8:57
Largo, Andante, Largo, Allegro
– Toccata per Cembalo d’Ottava Stesa | Alessandro Scarlatti [D Minor] – 10:00
– Sonata a Flauto Solo è Basso | Del Sigr: Pietro Pullj | 1759 [G Minor] – 7:39
Andante, Grave, Allegro

La Cicala
Inês d’Avena, recorder and artistic direction
Rebecca Rosen, cello
Claudio Ribeiro, harpsichord

Labels: