21 januari 2017: Gerrieke Verheij en Ilil Danin spelen Telemann en Kuhnau

Het eerste Duyschot Concert in 2017 wordt gevuld met instrumentale muziek van Georg Philipp Telemann en Johann Kuhnau. Gerrieke bespeelt de blokfluit en de cello en Ilil de klavecimbel.

Programmatoelichting
In tegenstelling tot het huidige boegbeeld van de klassieke muziek, Johann Sebastian Bach, stond tijdgenoot Georg Philipp Telemann tijdens zijn leven zeer in aanzien. Zo was zijn salaris drie maal zo hoog als dat van Bach. Van Spanje tot aan Scandinavië reikte zijn roem en het aantal van zijn composities is zo groot dat hij tot ’s werelds meest productieve componisten gerekend wordt, wat niet verwonderlijk is met aantallen zoals 1034 kerkcantates en 46 zettingen op het Passieverhaal.
Tijdens zijn tijd in Leipzig kwam Telemann in contact met Kuhnau, de toenmalige cantor van de Thomaskirche. Tussen deze twee was het niet altijd koek en ei, maar dat Kuhnau’s muzikale opvattingen sporen nagelaten hebben in Telemann’s werk is duidelijk. In dit programma zijn dan ook verschillende werken van deze twee Leipziger componisten opgenomen om de invloed van de oudere Kuhnau op de jongere Telemann te laten horen.
Het moment brak aan dat ook Georg Philipp Telemann het tijdelijke met het eeuwige moest verwisselen: hij overleed op 25 juni 1767 in Hamburg. 250 jaar later, in 2017, zal zijn dood wereldwijd worden herdacht met producties van zijn leven.
Voor dit concert is een selectie gemaakt uit de vele solo- en triowerken die Telemann’s oeuvre omvat. De afwisseling tussen diepgaande emoties en humoreuze kwinkslagen wordt vertolkt op kopieën van authentieke blaas-, strijk- en toetsinstrumenten uit de 18e eeuw.

Over de uitvoerenden
Zoals veel musici in vroeger tijden heeft ook Gerrieke Verheij – van Dam zich bekwaamd in het bespelen van meerdere instrumenten. Door het combineren van de blokfluit als melodie instrument en de cello in zijn continuo functie heeft Gerrieke een veelzijdige kijk op muziek ontwikkeld. In 2013 rondde ze haar Bachelor blokfluit ‘cum laude’ af bij Heiko ter Schegget aan het Utrechts Conservatorium. Ze vervolgde haar studie Master blokfluit bij Bart Coen aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel waar ze in 2015 met ‘grote onderscheiding’ afstudeerde. Het jaar daarna behaalde ze bij hetzelfde instituut haar Bachelor diploma met onderscheiding voor barokcello bij Alain Gervreau.
Ze ontving de Prijs Ingeborg Köberle 2016 voor haar bijzondere prestaties aan het Conservatorium te Brussel. Als medeoprichtster van blokfluitconsort ‘The Early Byrds’ richt Gerrieke zich met dit consort op de 15e en 16e eeuwse polyfonie, waar zij zich met de cello voornamelijk op de hoogbarokke periode richt.
Naast haar activiteiten als uitvoerend musicus geeft Gerrieke met veel plezier privé- en groepsles aan kinderen en ouderen in haar lespraktijk in Den Haag en op de Regenboogschool in Ridderkerk.
Zie voor contact en concertagenda www.gerriekeverheij.com.

Ilil Danin werd geboren in Israël waar ze aan de Tel Aviv Academy afstudeerde als pianiste en haar Master of Music (Summa Cum Laude) ontving bij Prof. Emanuel Krasovsky. In Milaan specialiseerde ze zich aan het Verdi Conservatorium met een Master kamermuziek gericht op de klassieke periode, waar ze kennis maakte met de fortepiano die ze later in Den Haag studeerde bij Bart van Oort. Danin studeerde af met onderscheiding als klavecinist aan het Utrechts Conservatorium bij Prof. Siebe Henstra. Ze won verscheidene prijzen en beurzen tijdens haar studies en trad op als solist (piano, fortepiano en clavecimbel) met verschillende orkesten zoals The Milano Chamber Ensemble, Orchestra Hans Swarowsky Milano, The Soloists of the Rostov Theater en het Gouwe Hart Orkest.
Sinds 2010 is ze hoofdorganist van de Sint Egbertuskerk in Hoek van Holland. Ze begeleidde euritmie lessen in de Vrije basisscholen van Oud-Beijerland en Den Haag en doet dit sinds 2009 in de Vrije School Mareland in Leiden.
Ze geniet van het begeleiden van zangers en koren en speelt regelmatig met diverse oude-muziekgroepen.