Vrienden bezoeken Middelburg

De Vereniging Vrienden van het Duyschot-orgel is nog geen 5 jaar oud en nu al is het een traditie om ter gelegenheid van de jaarvergadering beroemde verwante orgels te bezoeken.

Na de eerdere bezoeken aan Delft en Amsterdam, ging de bus met vrienden en vriendinnen(!) deze keer op 20 mei 2007 op reis naar Middelburg waar, net als in H.I.Ambacht, een orgel te vinden is dat gebouwd is door Johannes Duyschot.

Het staat in de historische Lutherse kerk en het blijkt een jaar of 10 jonger te zijn dan ons ”eigen” Duyschot orgel. Dat dateert namelijk van 1696 terwijl Johannes Duyschot voor het orgel in Middelburg in 1706 de bouwopdracht kreeg. Het werd opgeleverd in 1707 en werd goedgekeurd door H. Wilkens, de toenmalige organist van de Laurenskerk in Rotterdam. Hij vermeldde erbij dat het orgel een” deugdelijk en deftig geluid bezat”…

Nadat het orgel door de plaatselijke organist, Bram de Wolf, was gedemonstreerd aan de hand van een concert met 4 werken van tijdgenoten van Duyschot, konden de vrienden en vriendinnen zelf hun hart ophalen. Welnu, dat hebben ze gedaan. Er werd met volle teugen genoten van het zelf bespelen van dit instrument dat een zeer herkenbare Duyschot klankkleur heeft. Het werd een waar feest van herkenning!

Op een van de foto’s hiernonder ziet u overigens de speeltafel van het orgel in de Oostkerk.

Voorafgaand aan het bezoek aan dit orgel was ook al een bezoek gebracht aan de Oostkerk van Middelburg waar eveneens een interessant instrument staat. Het gaat hier om een orgel dat in 1782 werd gebouwd door de gebroeders De Rijckere uit Kortijk. Het instrument heeft veel wederwaardigheden gekend: al direct na de oplevering werd het afgekeurd! Het heeft daarna veel voeten in de aarde gehad om het te verbouwen tot wat het nu is: een uniek instrument dat heldere Hollandse prestanten combineert met typisch Vlaamse karakters in fluiten en tongwerken.

In deze Oostkerk heeft de Vereniging ook haar jaarvergadering gehouden.

Al met al weer een memorabel bezoek en een waardige voortzetting van de traditie om jaarlijks met de vrienden en vriendinnen op zoek te gaan naar historische en met Duyschot verwante orgels op andere locaties.

Er wordt al druk gepraat over en gewerkt aan de excursie voor volgend jaar waarbij Den Haag en Vlaardingen vooralsnog hoge ogen gooien.

Labels: