Vrienden bezoeken Maassluis

De vrienden van het Duyschot-orgel bezoeken Garrels-orgel in Maassluis (05/2009)

Jaarlijks organiseert de Vereniging Vrienden van het Duyschot-orgel ter gelegenheid van haar jaarvergadering voor haar leden (en introducés) een excursie naar één of meer historische orgels.
Op zaterdag 16 mei jl. vond deze tocht voor de 6e keer plaats en dus mag intussen gesproken worden van een gevestigde traditie!

De reis voerde dit jaar naar Maassluis waar in de Grote Kerk het beroemde Garrels-orgel te vinden is en naar het ” Kerkje op ‘t Woudt’, een intiem dorpje in de buurt van Delft, met een uit historisch oogpunt interessant kerkje, dat bovendien enige beroemdheid heeft verworven door de jaarlijkse zomeravondconcerten.
In Maassluis werden de Vrienden ontvangen door Jaap Kronenburg, de vaste bespeler van dit instrument. Hij introduceerde het “deftige”orgel bij de Vrienden met een beeldende presentatie en natuurlijk liet hij het daarbij ook in al haar klankkleuren horen.
Daarna was het de beurt aan de Vrienden want er was volop gelegenheid voor hen om dit majestueuze orgel zelf te bespelen en hiervan werd dan ook dankbaar gebruik gemaakt.
Hierna vertrok het gezelschap naar ’t Woudt waar Albert Moerman hen verwelkomde en een interessante uiteenzetting gaf over de historie van het kerkje. Uiteraard werd ook het, weliswaar bescheiden, maar fraaie instrument aan hen gepresenteerd. Ook hier maakten de Vrienden weer dankbaar gebruik van de gelegenheid om het orgel zelf te bespelen..
De Vereniging kan terugzien op weer 2 geslaagde bezoeken!

Labels: