Vrienden bezoeken Alkmaar

Duyschot-vrienden op bezoek bij het beroemde Van Covelen-orgel en het Hagerbeer-Schnitger-orgel.

Jaarlijks organiseert de Vereniging Vrienden van het Duyschot-orgel voor haar leden (en intruducés) een excursie naar één of meer historische orgels.

Op zaterdag 13 april vond deze tocht voor de 9e keer plaats en dus mag intussen gesprtoken worden van een gevestigde traditie! De reis voerde dit jaar naar Alkmaar waar we te gast waren bij Pieter van Dijk, stadsorganist van de St. Laurenskerk aldaar. Het was bijzonder interessant om de demonstratie van het laat-middeleeuwse Van Covelen-orgel (1511) mee te maken. Hierna was er voor velen de mogelijkheid om dit orgel zelf te bespelen.

Vervolgens was het grote Schitger-orgel aan de beurt. Organist Pieter van Dijk vertelde ons de geschiedenis van dit orgel, demonstreerde het instrument en liet het daarbij in al haar klankkleuren horen. Daarna was het de beurt aan de Vrienden, want er was volop gelegenheid voor hen dit majestueuze zelf te bespelen en hier werd dan ook dankbaar gebruik gemaakt. De vereniging kan terugzien op een zeer geslaagd bezoek!

Labels: