Marieke Grotenhuis, accordeon & Cécile Huijnen, viool – zaterdag 14 februari 2015 16:00 uur!

Foto: Menno Emmink

Accordeoniste Marieke Grotenhuis (1981) is een veelzijdig en bevlogen musicus en behoort tot de top van accordeonisten van Nederland. Marieke behaalde haar Bachelor diploma in 2004 voor accordeon aan het Rotterdams Conservatorium en voor piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In mei 2009 studeerde Marieke Summa Cum Laude af voor een Master studie accordeon aan The Royal Danish Academy of Music in Kopenhagen bij Geir Draugsvoll. Hiervoor kreeg zij een beurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Violiste Cécile Huijnen studeerde bij Davina van Wely aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en daarna bij Jaap van Zweden. Zij won een aantal prijzen; op veertienjarige leeftijd de derde prijs van het Sweerts de Landas Vioolconcours, vijf jaar later de tweede prijs op het Berlage Concours en in 1987 de hoofdprijs van het Oskar Back Vioolconcours, waarbij ze tevens de Badingsprijs ontving. In 1990 studeerde zij cum laude af, waarbij haar tevens de Nicolai Prijs en de Fock Medaille werden toegekend.

Marieke speelt als soliste met orkesten en ensembles en is onderdeel van het duo ‘Huijnen & Grotenhuis’. Ze vormt dit duo samen met violiste Cécile Huijnen (concertmeester van het Gelders Orkest). Twee topmusici in een unieke combinatie van viool & accordeon met romantisch repertoire uit verschillende werelddelen.

In 2013 richtte Marieke BIG HOUSE op als nieuw ensemble. BIG HOUSE bestaat uit vier top accordeonistes van Nederland en beleeft in seizoen 2014/2015 haar debuut.

Sinds 2010 is Marieke Grotenhuis hoofdvakdocent accordeon aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In datzelfde jaar heeft Marieke haar eigen stichting Tasty Fingers opgericht om de profilering van het instrument accordeon te bevorderen en het accordeon als professioneel instrument te ondersteunen. Najaar 2012 is haar debuut CD uitgekomen met werken van J.S. Bach, Frescobaldi en Rihm. De CD is ontzettend goed ontvangen door het publiek en de media.

Recensie: “Bach op een accordeon, kan dat eigenlijk wel? Moet je zijn muziek niet zo stijlgetrouw mogelijk uitvoeren? Marieke Grotenhuis laat horen dat het ook anders kan.” (4 sterren) – Nederlands Dagblad

Als accordeoniste speelde Marieke met het Koninklijk Concertgebouw Orkest tijdens het openluchtconcert op het Museumplein dat rechtstreeks werd uitgezonden op de televisie. Marieke heeft met componist Mauricio Kagel een uitvoering van zijn beroemde Tango Aleman ten gehore gebracht in het Muziekgebouw aan ’t IJ en bij Hare Majesteit de Koningin voor het Koninginneconcert van 2007. Ook dit concert werd uitgezonden bij de NPS. Tijdens het Gergiev Festival heeft Marieke met het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Valery Gergiev in Amsterdam, Antwerpen, Londen en Wenen opgetreden. Ook heeft Marieke in verschillende concerten van het Residentie Orkest meegespeeld.

Marieke heeft als solist bij de volgende ensembles gespeeld: het Nieuw Ensemble, tijdens de Gaudeamus week (2007) o.l.v. Otto Tausk, het Asko-Schönberg Ensemble in een bewerking (2008) van Reinbert de Leeuw van Janacek voor accordeon en ensemble en bij Orkest de Ereprijs in een compositie (2009) van Martijn Padding. In 2012 heeft Marieke het accordeonconcerto van Janco Verduin in permière gebracht met Orkest de Ereprijs. Op dit moment schrijft hedendaags componiste Seung-Ah Oh haar nieuwe accordeonconcerto voor Marieke. Dit zal in februari 2015 in première gaan.

Daarnaast is Marieke vaak werkzaam in muziektheater producties o.a. van Toneelgroep de Appel Den Haag, Stella Den Haag, Artemis in Den Bosch en muziektheatergezelschap Hollands Diep. Ze heeft met o.a. de volgende regisseurs gewerkt: Geert de Jong, Paul Koek, David Geysen, Frans Weisz, Hans van den Boom, Cilia Hogerzijl en Floor Huygen.

Cécile Huijnen studeerde bij Davina van Wely aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en daarna bij Jaap van Zweden. Zij won een aantal prijzen; op veertienjarige leeftijd de derde prijs van het Sweerts de Landas Vioolconcours, vijf jaar later de tweede prijs op het Berlage Concours en in 1987 de hoofdprijs van het Oskar Back Vioolconcours, waarbij ze tevens de Badingsprijs ontving. In 1990 studeerde zij cum laude af, waarbij haar tevens de Nicolai Prijs en de Fock Medaille werden toegekend.

Datzelfde jaar werd ze aangesteld als eerste concertmeester van het Nederlands Balletorkest en sinds 2000 is zij in dezelfde functie verbonden aan Het Gelders Orkest. Bovendien is zij een veelgevraagd gastconcertmeester bij een groot aantal orkesten in binnen- en buitenland, zoals het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, de Filharmonie van Vlaanderen, The Bergen Philharmonic Orchestra, The Sydney Symphony Orchestra, L’Orquesta de Camara de Cadaques olv Sir Neville Marriner en Symfonica Toscanini o.l.v. Lorin Maazel.

Tournees met vele kamermuziekensembles, in zowel barok, romantisch als hedendaags repertoire brachten haar over de hele wereld. Daarnaast treedt ze regelmatig op als solist. Zo profileerde zij zich de laatste jaren onder leiding van dirigenten als Nicolai Alexeev, Ken-Ichiro Kobayashi en Jaap van Zweden met vioolconcerten van o.a. Strawinsky, Barber, Shostakovitsj en Korngold. Bovendien vertolkte zij vele viool-, en dubbelvioolconcerten met het voormalige Nederlands Balletorkest bij balletten van choreografen als Hans van Manen, Jirí Kylián en Ohad Naharin. Nog steeds soleert ze met het Nationaal Ballet en het Nederlands Danstheater in binnen-en buienland.

Ze coacht het Nationaal Jeugdorkest, geeft individuele auditietraining, is gastpanellid van het programma Discotabel op radio 4 en jurylid van het Prinses Christina Concours.

Programma zaterdag 14 oktober 16:00 uur

Béla Bartók
Roemeense volksdansen (1915) opus 7
-Allegro moderato
-Allegro
-Andante
-Molto Moderato
-Allegro
-Allegro

Antonín Dvorák
Slavische Dansen No. 1 in G minor (Kreisler)
Humoreske op.101/7

Astor Piazzolla
Café 1930

Martijn Padding
Opposite Pieces for violin and accordion (2012)

Ernest Bloch
Abodah

Johannes Brahms
uit Hongaarse Dansen nr. 4, 7, 1

Labels: