Concert 24 februari 2018 – Lisa Franken – Aanvang 16.00 uur
Lisa Franken
Al sinds haar vijfde jaar speelt Lisa Franken cello en piano. Zij bezocht gerenommeerde conservatoria zoals de Musikhochschule in Keulen, het Conservatorium van Maastricht en het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Haar opleidingen op deze conservatoria sloot zij cum laude af met een Master of Music. Bovendien volgde zij voor de cello aanvullende opleidingen aan de bekende Tibor Varga Academie te Sion (Zwitserland) en de Kronberg Academy te Kronberg (Duitsland). Verder volgde zij piano masterclasses aan de Salzburger Mozarteum Sommerakademie.
Lisa Franken won voor haar piano- en haar cellospel talrijke prijzen op internationale concoursen in zowel solo- als kamermuziek. Sinds 1999 is zij met beide instrumenten actief als soliste (ook met orkest) en als kamermusicus. In 2013 was zij plaatsvervangend solocellist bij het orkest van Aken. Als soliste trad Lisa op in diverse West-Europese steden en in Rusland. Sinds 2016 is zij docente voor cello aan de gerenommeerde Anton Rubinstein Academy in Düsseldorf. De in Nederland wonende musicus wisselt tijdens haar concert de instrumenten cello en piano af. Op het programma staan werken van J.S. Bach, L. van Beethoven, F. Schubert, M. Ravel, E. Ysaye , A. Piazzolla.
Componisten
Onder de namen van de bekende componisten vallen twee namen op: die van de recent bekend geworden Argentijn Astor Piazolla en de onbekende Belg Eugene Ysaye.
Astor Piazolla (1921-1992) leerde als kind de bandoneon (een kleine harmonica met een melancholieke klank) bespelen. Op jonge leeftijd studeerde hij bij de Hongaarse pianist Bëla Wilda, leerling van Sergei Rachmaninov, over wie Piazzolla later zei: “Bij hem leerde ik Bach waarderen.” Na zijn studie speelde hij in diverse tango-orkesten van Buenos Aires. Maar na enige jaren stopte hij daar mee en wijdde zich opnieuw aan de muziekstudie; hij bestudeerde onder andere de muziek van Béla Bartok en Sergei Rachmaninov. Ook studeerde hij in Parijs bij Nadia Boulanger. Zij wees hem erop dat hij de tango niet los moest laten als middel om zijn eigen muziek te componeren. Uit de unieke combinatie van klassieke muziek en de tango ontstond bij Piazolla een nieuwe vorm die veel mensen aanspreekt. Hij speelde op talloze podia in Zuid-Amerika, Europa, Japan en de Verenigde Staten. Tot zijn bekendste werken horen onder meer Libertango, Oblivion en Adios Nonino, dat in Nederland bekend raakte nadat het gespeeld werd tijdens het huwelijk van ons koningspaar.
Eugene Ysaye (1858-1931) kreeg zijn eerste vioollessen van zijn vader toen hij ongeveer vijf jaar oud was. Op zevenjarige leeftijd gaf hij zijn eerste concert voor publiek. Dit eerste optreden verliep echter niet zo als zijn vader had gehoopt. Eugène gooide er een beetje met zijn pet naar. Op een gegeven moment werd hij zelfs geweigerd aan het Conservatorium van Luik vanwege slechte prestaties. Maar de lessen die hij volgde bij Henryk Wieniawski sloegen zeer bij hem aan. Hij maakte grote vorderingen en op 38 jarige leeftijd werd hij benoemd als professor aan het Conservatorium van Brussel. Eugène Ysaye bleek niet alleen een groot violist te zijn, er bleek ook een componist in hem te schuilen. Hij componeerde diverse werken voor strijkinstrumenten, waaronder sonates, vioolconcerto’s en een strijkkwartet. Op het programma van 24 februari staat zijn Sonate op.28 voor cello solo.